Verkkokauppa maskien myyntiin – huomioi CE-merkintä

kirjoittaja

in

Koronavirusepidemian myötä moni yrittäjä on saanut kuningasidean: nyt menee suojamaskeja, alamme tuomaan niitä Kiinasta ja myymme isolla voitolla!

Tässä, kuten toki kaikessa muussakin liiketoiminnassa, on kuitenkin huomioitava lainsäädännön vaatimukset.

Moniin EU:n alueelle tuotaviin tuotteisiin vaaditaan CE-merkintä. Tämä on useimmissa tuoteryhmissä valmistajan antama vakuutus siitä, että tuote on asianmukaisesti suunniteltu, valmistettu ja testattu ja täyttää EU:n vaatimukset. Aina pelkkä valmistajan oma laadunvarmistus ja vakuutus ei riitä, vaan joissakin tuotteissa vaaditaan ulkopuolisen instituutin tyyppitarkistus. Tällaisia tuotteita ovat mm. useimmat henkilösuojaimet, mukaanlukien kasvomaskit. Niillä tulee olla EU:n hyväksymän arviointilaitoksen myöntämä sertifikaatti. Sertifioimattomien tuotteiden maahantuonti tai myynti, on sakolla rangaistava laiteturvallisuusrikkomus (poikkeus: ns. “kansanmaskit”, kts. viimeinen kappale).

Pandemian myötä on tullut valtava määrä uusia valmistajia, esimerkiksi vaikkapa pölynimureihin pölypusseja tekevät tehtaat ovat muuttaneet tuotantonsa tekemään kasvomaskeja. Tuotteet voivat sinänsä olla hyviä, mutta ongelmana on, että CE-sertifikaatin saaminen on hidas prosessi.

Tämän johdosta väärennettyjä todistuksia on liikkeellä aivan valtava määrä. European Safety Federation listaa useita arviointilaitoksia, joilla ei ole oikeutta myöntää sertifikaattia, sekä peräti 65 esimerkkiä vääristä sertifikaateista. Lista lienee vain jäävuoren huippu.

Käytännössä vaikuttaa siltä, että suurin osa tarjolla olevista maskeista on laittomia.

Älä mene vipuun, tarkista, mitä olet ostamassa.

Ikävä totuus on, että, jos et jo valmiiksi toimi suojain- tai hoitoalalla, sinulla ei todennäköisesti ole minkäänlaisia mahdollisuuksia hankkia jälleenmyyntiin sertifioituja, laillisia tuotteita.

Ns. kansanmaskeja saa myydä, ne ovat henkilösuojaimia muistuttavia tuotteita. Tällöin (lainaus Tukesilta): “Jos henkilönsuojaimia muistuttavia tuotteita, joilla on jokin muu käyttötarkoitus kuin käyttäjänsä suojaaminen, kuitenkin myydään kuluttajille, tuotteen pakkausmerkinnöistä sekä lisäksi myyntitapahtuman yhteydessä tulee selvästi käydä ilmi seuraavat asiat:

  • tuote ei ole henkilönsuojain
  • tuotteen käyttötarkoitus (muu kuin käyttäjän suojaaminen vaaroilta)
  • varoitus siitä, että tuote ei suojaa käyttäjäänsä millään tavalla ja että tuotetta ei pidä käyttää olosuhteissa, joissa henkilönsuojaimen käyttäminen on tarpeen.

Tuote ei saa olla CE-merkitty henkilönsuojaimena.”

Itse olen törmännyt maskipakkaukseen, johon oli hienosti painettu CE-merkki, mutta itse sertifikaatista ei ollut tietoakaan. Tällaista tuotetta ei saa myydä lainkaan.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *