Palveluita, joita käytän, osa 4: Amazon AWS

kirjoittaja

in

Tämä on neljäs osa muutaman kirjoituksen sarjasta, joissa esittelen palveluita, joita käytän. Kerron mitä nämä palvelut ovat ja miksi minä niitä käytän. Idea on rehellisesti varastettu, olen itse törmännyt vastaavan aiheisiin blogikirjoituksiin ja saanut niistä hyötyä. Nyt on aika antaa takaisin.

Amazon AWS-palveluvalikoima
Amazon AWS-palveluvalikoima

 

Amazon Web Services (AWS) on Amazonin (kyllä, sama yritys kuin Amazon.com verkkokauppa) pilvipalvelualusta: se tarjoaa erilaisia laskenta- ja tiedontalletuspalveluja. Palvelut on hinnoiteltu käytön mukaan, esimerkiksi palvelinkapasiteetti tuntipohjaisesti, datan tallennus per Gigatavu/kuukausi, tiedonsiirto gigatavuittain jne.

AWS on iso ja voitollinen yksikkö: sen myynti ylittää 1,5 miljardia dollaria ja voitto on n. 265 miljoonaa dollaria. Kyseessä on siis vakiintunut ja voitollinen liiketoiminta, joka on vakaalla pohjalla.

Amazonin palveluita käytetään nettipohjaisen hallintaliittymän kautta (myös ohjelmointirajapinnat tottakai ovat saatavilla). Esimerkiksi uuden virtuaalipalvelimen käynnistys tapahtuu parissa minuutissa.

AWS ei ole kovinkaan halpa, mutta hintaa saa merkittävästi alemmaksi jos tarve on pitkäaikainen. Gelon käyttöön varattiin kohtuullisen tehokas palvelin kolmeksi vuodeksi. N. 300 dollarin etumaksulla saatiin palvelimen hinnaksi alle 25 USD kuukaudessa.

AWS:n tuotekehitys on hengästyttävän nopeata. Uusia palveluita lanseerataan jatkuvasti.

Erityisen merkityksellistä on mahdollisuus skaalata kapasiteettia isommaksi ja pienemmäksi tarpeen mukaan. Erityisesti Ennakkolippu.com -palveluun kohdistuvat kuormituspiikit ovat jäätävän korkeita verrattuna normaaliin, joten on tärkeää, että tarvittaessa saa lisää kapasiteettia. Jatkuvan kapasiteetin ylläpitäminen harvoin tapahtuvien kuormituspiikkien vuoksi olisi taloudellisesti mahdotonta. Amazon AWS käytännössä mahdollistaa, että pieni yritys pystyy tarjoamaan luotettavaa ja tarvittaessa isoihinkin tarpeisiin vastaavaa palvelua.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *