Avoin kirje oikeus- ja työministeri Lindströmille: Norminpurkutalkoot ja lisääntyvä sääntely

kirjoittaja

in

Arvoisa herra oikeus- ja työministeri,

Asiani on pieni, mutta periaatteellisella tasolla nyppii pahasti. Hallitusohjelmaan on tavoitteeksi asetettu normien purkaminen: silti omalla alallani näen normien jatkuvasti lisääntyvän. Viimeisin esimerkki on kolmen päivän takaa: http://www.kkv.fi/Ajankohtaista/Tiedotteet/2016/4.1.2016-yritysten-kerrottava-kuluttajille-verkkosivuillaan-ja-vakiosopimusehdoissaan-riidanratkaisuelimesta-9.1.2016-lahtien/

(lyhyesti: Elinkeinonharjoittajan on annettava kuluttajille 9.1.2016 lähtien verkkosivullaan ja vakiosopimusehdoissaan tieto tuomioistuimen ulkopuolisesta riidanratkaisuelimestä)

Tässä on jälleen yksi säädös, joka yrittäjän on tunnettava. Säädöksen merkitys on vähäinen ja sen tausta arvelluttava: miksi yrityksille sälytetään tiedonantovelvollisuus kuluttajariitalautakunnan olemassaolosta? Eikö voisi ajatella, että viranomaisten velvollisuus olisi tämänkaltainen valistustyö hoitaa, eikä sälyttää sitä yrityksille.

Pikaisestikin arvioituna tämä on erittäin kustannustehoton tapa hoitaa asia: Lakimies veloittaa sopimusehtojen päivittämisestä 200 euroa tunti. Niiden päivitystyö verkkosivuille maksaa 50 – 80 euroa/tunti. Painettujen ehtojen uusiminen 50 senttiä – euron/kappale.

Voi vain kuvitella, montako kymmentä, tai sataa, miljoonaa euroa käytetään täysin tuottamattomaan työhön, kun kautta koko Euroopan päivitellään sääntöjä. Saatu hyöty ja kustannukset ovat aivan törkeässä epäsuhdassa.

Suurin osa ainakin pienistä yrityksistä on toki täysin tietämätön tästäkin säännöksestä. Tämä toki vähentää koituvia kustannuksia, mutta säännökset, joita kukaan ei noudata, ovat omiaan rapauttamaan yhteiskuntaa. Ollaan menossa kohti tilannetta, jossa jokainen valitsee, mitä säännöksiä hän noudattaa.

Pelissä on myös hallituksen ja hallituspuolueiden arvovalta: kun keskeiseksi tavoitteeksi on asetettu normien purkaminen ja silti tällaisia älyttömyyksiä säädetään, se saattaa teidät hyvin epämiellyttävään valoon.

Toivoisin, että kiinnitätte tähän asiaan huomiota, sekä yleisemminkin siihen, että tällaisia näennäisen pieniä muotomääräyksiä kerryttämällä saadaan aikaiseksi ihan todellinen toiminnan este yrityksille.

Ystävällisin terveisin
Tero Lahtinen
yrittäjä
Gelo oy


Kommentit

2 vastausta artikkeliin “Avoin kirje oikeus- ja työministeri Lindströmille: Norminpurkutalkoot ja lisääntyvä sääntely”

 1. Hei,
  Kirjoitus on täyttä asiaa. Toivottavasti edes lukevat sen.
  Olen itse lähettänyt parikin emailia joihin en ole saanut mitään vastausta, en Lindstömille. Toiseen en odottanutkaan vastausta, mutta pieni kommentti että olen lukenut ja pyrin huomioimaan päätöksissä/valmisteluissa tms., olisi ehkä paikallaan.

  Kiitos kun olit meidänkin asialla!

  Ystävällisin terveisin

  Maija Jussila-Savo
  Yrittäjä

  1. Tero avatar
   Tero

   Mitään vastausta tähän ei koskaan tullut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *