Varo Domain-huijausta!

Eräs ongelma verkkotunnusten, eli domain-nimien kanssa on, että ne myönnetään määräajaksi ja ne vanhenevat. Jos rekisteröintiä ei uusi, niin sen voimassaolo päättyy aikanaan ja koko verkkosivusto lakkaa toimimasta. Tämä on […]

18.06.2014 // Tero // No Comments //

Eräs ongelma verkkotunnusten, eli domain-nimien kanssa on, että ne myönnetään määräajaksi ja ne vanhenevat. Jos rekisteröintiä ei uusi, niin sen voimassaolo päättyy aikanaan ja koko verkkosivusto lakkaa toimimasta.

Tämä on avannut huijareille tilaisuuden. Jo Verkkokaupan käsikirjassa varoittelin tämän tyyppisistä huijauksista. Sama kaava on saanut uusia muotoja.

Tässä tänään saapunut huijauskirje:


From: Domain Services
To: TERO.LAHTINEN@E****.COM
Subject: Domain Notification: TERO LAHTINEN This is your Final Notice of Domain Listing – ENNAKKOLIPPU.COM

Attention: Important Notice , DOMAIN SERVICE NOTICE
Domain Name: ENNAKKOLIPPU.COM

Complete and return by fax to:
1-716-242-0416

ATT: TERO LAHTINEN
ADMINISTRATIVE CONTACT
TERO LAHTINEN
TERO.LAHTINEN@E****.COM
FINLAND
WWW.ENNAKKOLIPPU.COM
Please ensure that your contact information is correct or make the necessary changes above

Requested Reply
JUNE 19,2014

PART I: REVIEW SOLICITATION

Attn: TERO LAHTINEN
As a courtesy to domain name holders, we are sending you this notification for your business Domain name search engine registration. This letter is to inform you that it’s time to send in your registration and save.

Failure to complete your Domain name search engine registration by the expiration date may result in cancellation of this offer making it difficult for your customers to locate you on the web.

Privatization allows the consumer a choice when registering. Search engine subscription includes domain name search engine submission. You are under no obligation to pay the amounts stated below unless you accept this offer. Do not discard, this notice is not an invoice it is a courtesy reminder to register your domain name search engine listing so your customers can locate you on the web.

This Notice for: WWW.ENNAKKOLIPPU.COM will expire on JUNE 19,2014 Act today!

Select Term:

[ ] 1 year 06/19/2014 – 06/19/2015 $75.00
[ ] 2 year 06/19/2014 – 06/19/2016 $119.00
[ ] 5 year 06/19/2014 – 06/19/2019 $199.00
[ ] 10 year -Most Recommended- 06/19/2014 – 06/19/2024 $295.00
[ ] Lifetime (NEW!) Limited time offer – Best value! Lifetime $499.00

Today’s Date: _____________________ Signature: _____________________

Payment by Credit Card
Select the term above, then return by fax: 1-716-242-0416

ENNAKKOLIPPU.COM

——————————————————————————————-

By accepting this offer, you agree not to hold DS liable for any part. Note that THIS IS NOT A BILL. This is a solicitation. You are under no obligation to pay the amounts stated unless you accept this offer. The information in this letter contains confidential and/or legally privileged information from the notification processing department of the DS 3501 Jack Northrop Ave. Suite #F9238 Hawthorne, CA 90250 USA, This information is intended only for the use of the individual(s) named above. There is no pre-existing relationship between DS and the domain mentioned above. This notice is not in any part associated with a continuation of services for domain registration. Search engine submission is an optional service that you can use as a part of your website optimization and alone may not increase the traffic to your site. If you do not wish to receive further updates from DS reply with Remove to unsubscribe. If you are not the intended recipient, you are hereby notified that disclosure, copying, distribution or the taking of any action in reliance on the contents for this letter is strictly prohibited.


Huijausyritys näyttää ensisilmäyksellä erittäin uskottavalta, koska se on lähetetty oikealle vastaanottajalle ja kaikki nimet ja yhteystiedot ovat oikein. Nämä ovat kuitenkin tietoja, jotka ovat kenen tahansa saatavilla, vieläpä automaattisesti haettavissa, joten niiden tietäminen ei todellisuudessa osoita kyseessä olevan viranomaisen.

Tarkalleen lukiessa kirjeessä ei sanota, että se koskisi itse domainin rekisteröintiä, vaan “Search Engine Registration”, mitä ihmettä se sitten mahtaa ollakkaan. Muutenkin kirje on huolella laadittu, niin että tarjousta ei voi ainakaan ihan selvästi osoittaa laittomaksi, vaikka ilmiselvä tarkoitus on pelotella koko domainin vanhentumisella ja erehdyttää ihmiset maksamaan domainin uusimista.

Älä mene halpaan.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kommentoi