Palveluita joita käytän, osa 3: DNS Made Easy

kirjoittaja

in

Tämä on kolmas osa muutaman kirjoituksen sarjasta, joissa esittelen palveluita, joita käytän. Kerron mitä nämä palvelut ovat ja miksi minä niitä käytän. Idea on rehellisesti varastettu, olen itse törmännyt vastaavan aiheisiin blogikirjoituksiin ja saanut niistä hyötyä. Nyt on aika antaa takaisin.

Sarjan aikaisemmissa osissa olen esitellyt pari näppärää sovellusta lähinnä henkilökohtaiseen käyttöön, mutta nyt hypätään verkkopalveluiden raskaaseen sarjaan syvälle netin teknisiin syövereihin. Vuorossa on nimipalvelinpalvelu (heh) DNS Made Easy.

Ensiksi viisi virkettä siitä, mikä on nimipalvelu ja mitä se tekee. Netti toimii osoitteilla, kuten www.gelo.fi. Ihmiset ymmärtävät näitä. Osoitetta www.gelo.fi vastaa jokin IP-osoite (54.246.90.0). Tietokoneet ymmärtävät näitä. Nimipalvelu (Domain Name Service, DNS)  on palvelu (tietokone), jolta voi kysyä, mikä IP-osoite vastaa osoitetta www.gelo.fi.

Monet verkkosivujen ja -kauppojen omistajat eivät tiedä nimipalvelusta mitään, eikä useimpien tarvitsekaan. Kun varaat nettiosoitteen ja tilaat web-hotellipalvelun, niin pakettiin kuuluu nimipalvelu, eikä erillistä nimipalvelua tarvita.

Haluan kuitenkin, että Gelon nettiosoitteiden nimipalvelu on erillisessä palvelussa omassa hallinnassa. Tällä on monia etuja:

  • Luotettavuus. Voin valita, mitä DNS-palvelua käytän ja jos homma ei toimi, vaihtaa luotettavampaan.
  • Riippumattomuus. Voin vaihtaa minkä tahansa hosting-palvelun toimittajaa
  • Joustavuus.
  • Katastrofitilanteista toipuminen. Jos yksi palvelin tai palveluntarjoaja kertakaikkiaan lakkaa toimimasta, kaikki liikenne voidaan itse ohjata muualle.

Pari haittaakin tällä järjestelyllä on

  • Erillinen nimipalvelu maksaa jotain.
  • Tarvitaan osaamista, itse asiassa pitää ihan oikeasti tietää jotain nimipalvelinasetuksista ennen kuin lähtee niitä sörkkimään, muuten ei hetken päästä toimi yhtään mikään.

Nämä eivät ole minulle mitään ongelmia, sillä kustannus on pieni ja edut sen verran isoja, että se kannattaa maksaa. Osaaminen suhteen homma on niin, että Gelo Oy on asiantuntijayritys jonka alaan kuuluu tällaiset osata, joten opeteltiin ja nyt osataan.

Kun on viettänyt monta tuskaista hetkeä voimattomana odotellen koska hosting-palvelun tarjoaja saa järjestelmänsä taas pystyyn, samalla pohtien missä mahtaa omien asiakkaiden kärsivällisyyden raja mennä, alkaa todella arvostamaan luotettavuutta ja sitä, että asiat ovat omissa käsissä.

DNS Made Easy ei ollut ensimmäinen palveluntarjoaja, jota kokeilin. Sillä ensimmäiselle, joka oli halvempi, oli kuitenkin ongelmia yhden palvelimen kanssa. Onneksi olen läksyni oppinut, asiakkuus vaihtui muualle. DNS:n luotettavuus on ensiarvoisen tärkeätä, sillä jos nimipalvelu ei toimi, niin käyttäjät eivät pääse palveluun lainkaan.

DNS Made Easyn tavoitteena on rakentaa maailman luottavin DNS-palvelinten verkosto ja sillä onkin vakuuttava historia. Palvelussa on ollut sen kymmenen vuoden historian aikana yksi lyhyt katkos, mikä johtui massiivisesta palvelunestohyökkäyksestä. Tämäkään katkos ei vaikuttanut kuin osaan asiakkaista. Ennen kaikkea tämä luotettavuushistoria oli se syy, minkä takia valitsin juuri DNS Made Easyn.

Nimipalvelimia on jokaisella nettiosoitteella oltava juuri luottavan toiminnan varmistamiseksi useita. Viranomaisvaatimus on kaksi, useat hosting-yritykset tarjoavat kolme. Jotain DNS Made Easysta kertoo, että heiltä saa kuusi erillistä osoitetta nimipalvelimille. Lisäksi kunkin osoitteen takana majailee useampi fyysinen palvelin.

Asiakkaan kannalta viehättävä on myös yhtiön suhtautuminen markkinointiin.
DNS Made Easy keskittyy rakentamaan teknisesti äärimmäisen hyvän palvelun kohtuullisella hinnalla ja odottaa hyvän tuotteen myyvän itse itsensä.

Kummapanuusohjelma (affiliate marketing) heillä kuitenkin on, joten jos päätät ryhtyä asiakkaaksi, niin käytä tätä linkkiä, kiitos: https://cp.dnsmadeeasy.com/u/80059


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *