Apua! Toimittajani kertoi, että Magento 1.9 tuki loppuu!

Sain huolestuneen oloisen yhteydenoton. Nykyinen verkkokauppatoimittaja oli lähestynyt asiakastaan viestillä, että Magento 1.9:n tuki on loppumassa ja nyt pitäisi kiiruusti aloittaa Magento 2 -projekti. Kauppias oli vähän huuli pyöreänä, koska […]

07.04.2017 // Tero // 1 Comments //

Sain huolestuneen oloisen yhteydenoton. Nykyinen verkkokauppatoimittaja oli lähestynyt asiakastaan viestillä, että Magento 1.9:n tuki on loppumassa ja nyt pitäisi kiiruusti aloittaa Magento 2 -projekti. Kauppias oli vähän huuli pyöreänä, koska kauppa ei ole kuin noin vuoden vanha. Nytkö se pitäisi tehdä kokonaan uusiksi?

Neuvoni oli:

Älkää hätäilkö!

Mitään dramaattista ei ole tapahtumassa. Kyllä, Magento on ilmoittanut, että 1.x versioita tuetaan kolme vuotta siitä, kun Magento 2.0 on julkaistu. Tämän perusteella tuki olisi loppumassa loppuvuodesta 2018. Tämä epäilemättä on Magenton tahtotila, kukaan ohjelmistotoimittaja ei halua ikuisuuksiin tukea vanhoja versioita.

Miksi muka ei sitten ole syytä ripeisiin toimiin? Yksi argumentti, jota näkee ajoittain on, että “eihän mitään tapahdu, vaikka tuki päättyy, ei ohjelmisto lakkaa toimimasta”. Eihän se tietenkään samalla minuutilla lakkaa toimimasta, mutta Magento on niin laajassa käytössä, että se on häkkereille kiinnostava kohde. Tietoturva-aukkoja Magentosta, kuten toki muistakin laajoista ohjelmista, on löytynyt ja aukkoja on myös hyödynnetty. Siksi tuen loppumisen jälkeen ei Magento 1.9-haarassa voi käytännössä jatkaa: säännölliset tietoturvapäivitykset ovat Magento-kauppiaalle elinehto.

Pidän kuitenkin epätodennäköisenä, että Magento pystyy pitämään kiinni end-of-life aikataulustaan. Magento 1.x -pohjaisia kauppoja on sadoin tuhansin. Magento 2.0 oli niin keskeneräinen, että Magento 2 on alkanut yleistyä vasta 2.1-version julkaisun jälkeen (kesäkuussa 2016).

Edelleenkin Magento 2 -kauppoja on varsin vähän. Uutta projektia ei enää kannata aloittaa Magento 1.x -pohjalta, mutta toimivan Magento 1.x -kaupan päivittämistä voi harkita maltilla. Uskon, että satojen tuhansien asennettujen kauppojen kanta ja 2.x projektin vaatiman työn suuruus aiheuttavat Magentolle kovan paineen tuen jatkamiseen.

Entäs, jos Lahtinen on väärässä ja tuki todella loppuu 11/2018?

Magento CE on avoimen lähdekoodin ohjelmisto. Magento-yhteisössä on jo käynnissä pitkän tuen tarjoava Magento Long Term Support (LTS) -projekti: https://github.com/OpenMage/magento-lts
Eli jos Magenton tuki loppuu, niin yhteisöltä on luvassa tukea vielä todennäköisesti pitkään.

Magento EE-kauppiaat toki ovat Magenton tuen varassa, mutta Magentolta olisi suuri riski pakottaa päivitysprojektiin: se kun on hetki, jolloin luonnostaan käydään muutkin vaihtoehdot läpi.

Kun myyjä painaa päälle, niin numerosta 050 486 9855, saat toisen mielipiteen ja ilmaisen neuvon, onko syytä tarttua koukkuun.


 • Tero Lahtinen
  09.02.2018

  Päivitys: tilanne nyt (helmikuu 2018):
  Magento on ilmoittanut, että M1-version tukea jatketaan toistaiseksi ja että tuen loppumisesta ilmoitetaan vähintään 18 kuukautta etukäteen. Emme siis tiedä varmaksi, kauanko tuki jatkuu, mutta vähintään 1,5 vuotta. Tämä koskee siis valmistajan tukea, yhteisön tuki jatkunee vielä tämän jälkeenkin.

  Tällä hetkellä suosittelen seuraavaa:
  – Jos sinulla on toimiva Magento 1 -verkkokauppa, johon ei liity investointitarpeita, niin jatka sillä.
  – Jos sinulla on Magento 1 -verkkokauppa, johon liittyy isoja investointitarpeita, niin harkitse kannattaako siihen enää investoida, vai olisiko viisaampaa vaihtaa samalla Magento 2:n
  – Jos suunnittelet uutta Magento verkkokauppaa, niin valitse Magento 2.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kommentoi