Magento 2 – joko voi ottaa käyttöön?

Pelkkä vilkaisu Magento 2:n hallintapaneeliin saa vanhan Magenton näyttämään vanhanaikaiselta. Uudessa Magentossa on myös, ja erityisesti, pinnan alla monia uudistuksia, jotka saavat sen näyttämään kehittäjän silmissä erittäin mielenkiintoiselta. Teknologia-alusta on […]

15.12.2015 // Tero // 1 Comments //

Pelkkä vilkaisu Magento 2:n hallintapaneeliin saa vanhan Magenton näyttämään vanhanaikaiselta. Uudessa Magentossa on myös, ja erityisesti, pinnan alla monia uudistuksia, jotka saavat sen näyttämään kehittäjän silmissä erittäin mielenkiintoiselta. Teknologia-alusta on uudistettu ja nykyaikaistettu täysin ja se on niin hieno kuin PHP-pohjainen sovellus vain voi olla.

Jo Magento 1 oli suunniteltu muokattavaksi, Magento 2:n suunnittelun tavoitteena on ollut edelleen parantaa kustomointi- ja integraatiomahdollisuuksia.

magento2-targets

Magento 2:n tavoitteet. Kuva Magento.

Kiinnostavimpia, asiakkaalle näkyviä ja kaupantekoa helpottavia ominaisuuksia ovat parempi suorituskyky, jossa keskeisenä elementtinä on sivuvälimuistin tuonti myös ilmaiseen CE-versioon sekä yksinkertaistettu Checkout-prosessi, mutta Magento 2 on ennenkaikkea teknologia-alustan päivitys, se ei tuo mullistavaa uutta toiminallisuutta.

Olisko nyt aika ottaa tämä hieno härveli käyttöön?

liian pitkä, en jaksa lukea: Ei.

Tarkemmin: Ensiksi on todettava, että Magento 2 vaikuttaa pikaisenkin tutustumisen perusteella melko bugiselta. Tätä kirjoitettaessa bugilistassa on avoinna 621 ‘issueta’.

Toiseksi: Lisäosia ja teemoja ei vielä ole tarjolla. Miten käyt kauppaa Suomen markkinoille, jos et pysty tarjoamaan verkkomaksuja etkä suomalaisia toimitustapoja?

Kolmanneksi: “Dokumentaatio” on vielä vähäistä. Siinä missä lähestulkoon kaikkiin kysymyksiin Magento 1:n kanssa vastaus löytyy pikaisella googlaamisella, niin Magento 2:n kohdalla olet suurella todennaköisyydellä ongelmiesi kanssa yksin. (Dokumentaatio on tässä lainausmerkeissä, sillä tarkoitan, en pelkästään Magenton omaa dokumentaatiota, vaan kaikkea verkkoon kertyvää materiaalia: Stack Exchangea, blogeja, Youtube-videoita, yms.)

Koska sitten olisi hyvä aika ottaa Magento 2 käyttöön?

Ensiksi pitää erotella kaksi erilaista tilannetta:

  • Täysin uuden kaupan pystyttäminen
  • Olemassaolevan kaupan siirtäminen Magento 2-alustalle

Sivistynyt arvaus ensimmäiseen kohtaan voisi olla, että ensimmäisiä kaupallisia kauppoja, ilman kohtuuttomia ongelmia, voisi Magento 2:lle julkaista noin puolen vuoden kuluttua. Tämä arvio perustuu toisaalta kokemukseen siitä, miten kauan ohjelmistojen stabiloituminen yleensä kestää: puolessa vuodessa ehditään löytää ja korjata monta bugia. Toisaalta, tässä ajassa lisäosien ja integraatioiden tarjoajat ehtivät jo tuoda markkinoille Magento 2 -versioita tuotteistaan. On monelle ohjelmistotalolle imagollisestikin tärkeä kysymys näyttää, että olemme kehityksessä mukana ja siksi kehittää Magento 2 -versiot, vaikka kaupallisessa mielessä markkinan syntymistä varmasti joutuukin odottelemaan.

Toisaalta, nyt kun Magento 2 on julkaistu, on selvää, että maailman mielenkiinto siirtyy enenevässä määrin sinne. Uutta kauppaa ei kovin pitkään kannata aloittaa jo tavallaan vanhentuneelle alustalle, joskin, kuten todettu, juuri tänään ei Magento 2 vielä ole realistinen vaihtoehto.

Entä olemassa olevan, jo toimivan Magento kaupan siirtäminen uudelle alustalle? Magento 1 –> 2 migraatioon on olemassa ohje “Data Migration White Paper“. Yleisluontoisen oppan pituus on 16 sivua, mikä jo sinällään kertoo, että ihan pelkästä napin painalluksesta ei ole kyse. Ulkoasumäärityksistä, kustomoinneista ja lisäosista todetaan, että ne “Needs to be Manually Migrated”. Eli suomeksi tehdä kokonaan uusiksi, sillä nämä asiat on toteuttu täysin eri tavalla.

Olemassa olevan Magento 1 kaupan siirtäminen Magento 2 -alustalle aiheuttaa siis paljon tuskaa ja kustannuksia. Lisäarvo taas on ainakin vielä toistaiseksi kovin vähäinen. Sadat tuhannet Magento 1 pohjaiset kaupat takaavat, että tuen loppuminen ei ole näköpiirissä.  Näistä syistä Magento 1 –> Magento 2 migraatioprojektia tuskin voi suositella vielä vuodelle 2016.

 

 

 


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kommentoi