Ulkomaan myynti ja arvonlisäverotus

Verkkokauppaa on helppo laajentaa kansainväliseen myyntiin, erityisen helppoa tämä on digitaalisilla tuotteilla. Ulkomaille myydessä tulee ottaa huomioon kansainvälisen arvonlisäverotuksen säännöt. Nämä vaativat myös hieman tukea käytettäviltä ohjelmistoilta. Tässä kirjoituksessa käydään […]

29.07.2013 // Tero // No Comments //

Verkkokauppaa on helppo laajentaa kansainväliseen myyntiin, erityisen helppoa tämä on digitaalisilla tuotteilla. Ulkomaille myydessä tulee ottaa huomioon kansainvälisen arvonlisäverotuksen säännöt. Nämä vaativat myös hieman tukea käytettäviltä ohjelmistoilta.

Tässä kirjoituksessa käydään läpi arvonlisäveron pääsäännöt. Tämä esitys on yksinkertaistettu, joten tarkat säännöt  kannattaa varmistaa vielä verottajalta ja omalta tilitoimistolta.

Myynti voidaan jakaa arvonlisäveron suhteen neljään eri kategoriaan

  1. Myynti kuluttajille kotimaassa tai EU:n sisällä
  2. Myynti yrityksille kotimaassa
  3. Myynti yrityksille EU:ssa (yhteisökauppa)
  4. Myynti yrityksille tai kuluttajille EU:n ulkopuolella.

Kategorioissa 1 ja 2 Suomen arvonlisävero tulee aina periä ostajalta. Kategoriassa 4 arvonlisäveroa ei peritä ostajalta.

Kategoria kolme on mutkikas: arvonlisäveroa ei tarvitse lisätä hintaan, jos ostaja on omassa maassaan arvonlisäverovelvollinen.  Tämän saa selville Euroopan komission ylläpitämästä VIES-palvelusta, jossa ostajan ilmoittama VAT-numeron oikeellisuus voidaan tarkistaa. Mikäli ostajalla ei ole antaa oikeaa ja voimassaolevaa VAT-numeroa, tulee (Suomen) arvonlisävero periä.

Käytännössä siis verkkokauppaohjelmalta vaaditaan, että

  • se kysyy ostajalta EU VAT-numeron,
  • tarkistaa numeron oikeellisuuden komission palvelusta ja
  • muokkaa tämän perusteella perittävää arvonlisäveroa.

Nämä vaatimukset ovat samoja koko EU:ssa, joten toiminallisuus on joko vakiona tai saatavana useisiin verkkokauppaohjelmistoihin, mutta aivan kaikissa ohjelmistoissa sitä ei ole. Oheisessa taulukossa on listattu joitakin ohjelmia ja niiden tuki ominaisuudelle.

Ohjelma VAT-numeron tarkistus
Magento On (v. CE 1.7. lähtien), vanhempiin lisäosalla.*
Mycashflow On
Vilkas (ePages) On
Prospercat Ei**
Kotisivukone verkkokauppa Ei
osCommerce Saatavana maksullisena lisäosana
Woocommerce Saatavana maksullisena lisäosana

 

* Magenton toteutus on huono, sillä siinä asiakas ei saa mitään palautetta onko annettu numero oikein. Gelon omassa kv-markkinoille suunnatussa verkkokaupassa shop.gelo.fi VAT-numeron syöttökentän yhteyteen on lisättu nappi, jolla asiakas voi tarkistaa syöttämänsä numeron oikeellisuuden.

Nappia painamalla asiakas voi tarkistaa, onko VAT-numero syötetty oikein. Tarkistus tehdään EU:n komission palvelusta ja tulos näytetään asiakkaalle

 

Jos tarvitset tämän toiminnallisuuden omaan Magento kauppaasi, ovat tarvittavat koodit ja ohjeet meiltä saatavilla maksutta. Tätä lisäosaa ei ole vielä tuotteistettu, joten sen asentaminen vaatii hieman teknistä osaamista.

** Prospercart tarjoaa mahdollisuutta teettää ominaisuus räätälöintinä.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kommentoi